Fotoaparati, objektivi, foto oprema
PUTOVANJE PREMA…ČOVEKOVOM OZELENJAVANJU PLANETE – FOTOGRAFIJE MARIA DEL KURTA

ПУТОВАЊЕ ПРЕМА…ЧОВЕКОВОМ ОЗЕЛЕЊАВАЊУ ПЛАНЕТЕ – ФОТОГРАФИЈЕ МАРИА ДЕЛ КУРТА

  • Локација: Музеј града Београда, Ресавска 40б
  • Датум: 23. март – 29. април 2018.
  • Организација:Музеј града Београда и Амбасада Швајцарске у Београду
  • Импресум:Марио дел Курто, аутор изложбе и фотографија; Селин Музел, Мирјана Лафата и Марија Стошић, координација изложбе; Марија Коњикушић, визуелни идентитет; Фрагиле, продукција

Изложба „Путовање према…човековом озелењавању планете – фотографије Мариа дел Курте “ представља радове швајцарског фотографа, Мариа дел Курта који има дугогодишње уметничке везе са Србијом. Реч је о причи у 300 слика са осмогодишњег дел Куртовог путовања по свету – од Јапана, Казахстана, Мадагаскара и Марока, до Мексика, Перуа, Таџикистана, Француске, Швајцарске, Србије и многих других земаља. Изложба је настала као реакција на развој „човечанства које се сувише удаљило од земље“, а уметник позива на размишљање о томе како се понашамо према биљном свету, истичући: „Овим пројектом сам хтео да прикажем један део дугачке историје односа између човека и биљака. Такође сам хтео да причам о уништењу животне средине, које је фактички већ почело, о прилагодљивости биљака, лепоти цвећа, тако добро описаној у митологији, о великој спретности баштована, другачијем размишљању у градовима, елеганцији једног тучка, разгранавању стабала…бескрајној истини.“

Путујући по свету дел Курто је фотографисао радничке вртове, ботаничке баште, градске призоре, непоновљиве сцене, ботаничарске истраживачке лабораторије… Његова посвећеност и оштрина погледа унеле су снагу и особит сензибилитет у фотографије које ће се од 23. марта наћи и пред београдском публиком.

Марио дел Курто (1955, Швајцарска) је као самоуки фотограф почео да се бави фотографијом извештавајући о друштвеним покретима у Швајцарској током седамдесетих, да би касније, као независни фотограф, пратио област позоришта и плеса, развивши сопствени стил фотографије сцене. Од осамдесетих се интересује за арт брут и посвећује му бројне изложбе, дела и филмове. Већ дуго истражује однос човека према биљном свету. Излагао је широм света, а његове фотографије се налазе у више међународних галерија и музеја, укључујући и Музеј Елизе и Уметничку колекцију брут арт у Лозани, у којој је и члан саветодавног одбора.

Први контакти Мариа дел Курте са Србијом сежу у деведесете године и у њиховој основи је снажно интересовање за арт брут. Од 2000. сарађује на многим пројектима са Музејом наивне и маргиналне уметности из Јагодине, а 2002. је имао прву изложбу у Београду у организацији УЛУС-а у павиљону „Цвијета Зузорић“.

Изложба је део је програма манифестације Дани Београда која се сваке године одржава од 16. до 19. априла. Поводом обележавања Дана планете Земље, 22. априла, у простору у коме се налази изложба биће организован сценски перформанс у извођењу уметничке групе „Културни елемент“.

Изложбу су помогли Амбасада Швајцарске у Београду и фондација Про Хелвеција.

http://www.mgb.org.rs/izlozbe/2018/2083-putovanje-prema-covekovom-ozelenjavanju-planete-fotografije-maria-del-kurta

Ознаке: , , , , , , , ,