Fotoaparati, objektivi, foto oprema
060 335 11 11 • profoto.rs@gmail.com
PUTOVANJE PREMA…ČOVEKOVOM OZELENJAVANJU PLANETE – FOTOGRAFIJE MARIA DEL KURTA

PUTOVANJE PREMA…ČOVEKOVOM OZELENJAVANJU PLANETE – FOTOGRAFIJE MARIA DEL KURTA

  • Lokacija: Muzej grada Beograda, Resavska 40b
  • Datum: 23. mart – 29. april 2018.
  • Organizacija:Muzej grada Beograda i Ambasada Švajcarske u Beogradu
  • Impresum:Mario del Kurto, autor izložbe i fotografija; Selin Muzel, Mirjana Lafata i Marija Stošić, koordinacija izložbe; Marija Konjikušić, vizuelni identitet; Fragile, produkcija

Izložba „Putovanje prema…čovekovom ozelenjavanju planete – fotografije Maria del Kurte “ predstavlja radove švajcarskog fotografa, Maria del Kurta koji ima dugogodišnje umetničke veze sa Srbijom. Reč je o priči u 300 slika sa osmogodišnjeg del Kurtovog putovanja po svetu – od Japana, Kazahstana, Madagaskara i Maroka, do Meksika, Perua, Tadžikistana, Francuske, Švajcarske, Srbije i mnogih drugih zemalja. Izložba je nastala kao reakcija na razvoj „čovečanstva koje se suviše udaljilo od zemlje“, a umetnik poziva na razmišljanje o tome kako se ponašamo prema biljnom svetu, ističući: „Ovim projektom sam hteo da prikažem jedan deo dugačke istorije odnosa između čoveka i biljaka. Takođe sam hteo da pričam o uništenju životne sredine, koje je faktički već počelo, o prilagodljivosti biljaka, lepoti cveća, tako dobro opisanoj u mitologiji, o velikoj spretnosti baštovana, drugačijem razmišljanju u gradovima, eleganciji jednog tučka, razgranavanju stabala…beskrajnoj istini.“

Putujući po svetu del Kurto je fotografisao radničke vrtove, botaničke bašte, gradske prizore, neponovljive scene, botaničarske istraživačke laboratorije… Njegova posvećenost i oštrina pogleda unele su snagu i osobit senzibilitet u fotografije koje će se od 23. marta naći i pred beogradskom publikom.

Mario del Kurto (1955, Švajcarska) je kao samouki fotograf počeo da se bavi fotografijom izveštavajući o društvenim pokretima u Švajcarskoj tokom sedamdesetih, da bi kasnije, kao nezavisni fotograf, pratio oblast pozorišta i plesa, razvivši sopstveni stil fotografije scene. Od osamdesetih se interesuje za art brut i posvećuje mu brojne izložbe, dela i filmove. Već dugo istražuje odnos čoveka prema biljnom svetu. Izlagao je širom sveta, a njegove fotografije se nalaze u više međunarodnih galerija i muzeja, uključujući i Muzej Elize i Umetničku kolekciju brut art u Lozani, u kojoj je i član savetodavnog odbora.

Prvi kontakti Maria del Kurte sa Srbijom sežu u devedesete godine i u njihovoj osnovi je snažno interesovanje za art brut. Od 2000. sarađuje na mnogim projektima sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, a 2002. je imao prvu izložbu u Beogradu u organizaciji ULUS-a u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Izložba je deo je programa manifestacije Dani Beograda koja se svake godine održava od 16. do 19. aprila. Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila, u prostoru u kome se nalazi izložba biće organizovan scenski performans u izvođenju umetničke grupe „Kulturni element“.

Izložbu su pomogli Ambasada Švajcarske u Beogradu i fondacija Pro Helvecija.

http://www.mgb.org.rs/izlozbe/2018/2083-putovanje-prema-covekovom-ozelenjavanju-planete-fotografije-maria-del-kurta

Oznake: , , , , , , , ,