Fotoaparati, objektivi, foto oprema
Radomir Velimirovic - Raja

Radomir Velimirovic – Raja

Radomir Velimirović Raja je bio beogradski majstor za popravku foto aparata i objektiva, konstruktor svetski poznatih ‘’Panoramica’’, pasionirani fotograf…

Ljubinko Kožul: Velimirović, Radomir Velimorović Raja


Radomir Velimirović Raja rođen je 1949. godine u Beogradu, i tokom tridesetpetogodišnjeg profesionalnog delanja, servisirao je i popravio ‘’…više od milion fotoaparata…’’, često ih ‘’…vraćajući iz mrtvih…’’.
Po povratku iz Nemačke gde je usavršio optičarski zanat, Rajina zemunska radnja postaje sastajalište fotografa, ne samo zbog njegove izuzetne stručnosti, već i posebne lične harizme koju je posedovao. Njegove radionice postale su kultno mesto fotografskih okupljanja.
Sa istim žarom Radomir Velimirović Raja se posvetio i konstrukciji specifičnih, panoramskih kamera. Posebnost njegovih rešenja se sastojala u tome što je, praktično svaki primerak bio prilagođen potrebama naručilaca.


Panoramica je 1984. godine predstavljena u Kelnu, na Fotokini najvećem svetskom sajmu fotografije i fotografske tehnike, i promovisana u vodećem američkom fotografskom časopisu Popular Photography, stručnim časopisima i najtiražnijim periodikama Jugoslavije, uvršećena u fotografski leksikon Von Daguerre bis heute.
Po završetku konstrukcije svojih triju Panoramika, koje su, u saradnji sa našim dizajnerom i fotografom na ‘’privremenom boravku’’ u Italiji, Zoranom Ljubojevićem, dobile potpuno ‘’svetski’’ izgled, Raja se posvetio izradi 35- milimetarske panoramske kamere pod radnim nazivom Serbica. Nažalost, ona je ostala samo u fazi prototipa.

Radomir Velimirovic Raja beogradski majstor za popravku foto aparata i objektiva, konstruktor svetski poznatih ‘’Panoramica’’, pasionirani fotograf …

Radomir Velimorović Raja

Ознаке: , , , , , , , , , ,