Fotoaparati, objektivi, foto oprema
Najskuplji fotoaparat ikada, prodat po ceni od 2,4 miliona evra

Najskuplji fotoaparat ikada, prodat po ceni od 2,4 miliona evra

Privatni kolekcionar iz Azije je upravo kupio najskuplji fotoaparat koja je ikada nuđen na aukcijama. On je u svoju kolekciju dodao izuzetno redak Leica 0-series (no. 122) model fotoaparata, koji je kupljen po ceni od neverovatnih 2,4 miliona evra (dva miliona + 400.000 evra premijum).

Aukcija je održana tokom vikenda u Beču, a licitaciji je prisustvovao i većinski vlasnik i predsednik kompanije Leica – Andreas Kaufman.

Poznata WestLicht aukcijska kuća, koja je organizovala aukciju, ističe da pomenuta astronomska cena odražava fantastično stanje u kojem se nalazi originalni fotoaparat. Samo je 25 ovih „test“ fotoaparata proizvedeno od strane Ernst Leitza u 1923. godini, dve godine pre nego što je prvi Leica model zvanično stigao na tržište. WestLicht tvrdi da se od pomenutih 25 modela, za samo tri zna da su i dalje u originalnom stanju.

Treba napomenuti da je ova prodaja potukla prethodni rekord iz 2012. godine, koji je takođe držala Leica, kada je Leica 0-series (no. 116) fotoaparat prodat za 2,16 milina evra.

Izvor: DPReview

Ознаке: , , , , , , ,